Geotarget Programok

A GeoTarget programajánlója
Loading Esemény

« Összes

  • Ez az esemény már lezajlott.

Pécs – Szabadtéri ünnepi hangverseny

augusztus 20 @ 19:30 22:00


DÓM TÉR, PÉCS – ESŐHELYSZÍN: KODÁLY KÖZPONT

Ünnepi hangversenyünket a hála ihlette, a régen élt és kortárs magyar zeneszerzők műveivel az együttes Magyarország államalapítása előtt tiszteleg.

A varázsfuvolát tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekara

Műsorunkat úgy állítottuk össze, hogy a színpadon izgalmas találkozást nyújtson a legnagyobb magyar zeneszerzőink közül Erkel, Kodály, Dohnányi klasszikusabb zenéje Rózsa különleges muzsikájával.
Rózsa Miklós magyar származású, háromszoros Oscar-díjas amerikai zeneszerző. A közel száz filmzenéjéről ismert szerző a klasszikus zene iránt mindvégig elkötelezett maradt.
A Spellbound Concerto zongorára és zenekarra című mű valójában egy zongoraverseny kvalitásaival bír, Magyarországon alig hangzott még el, Hodozsó György zongoraművész erre az ünnepi alkalomra készült fel a műből.

Erkel Ferenc: Hunyadi – nyitány
Kodály Zoltán: Marosszéki táncok
Dohnányi Ernő: Szvit, Op. 19
Rózsa Miklós: Téma,variációk és finálé
Rózsa Miklós: El cid
Rózsa Miklós: Spellbound Concerto zongorára és zenekarra

Izgalmas, sokszínű zenei csokrot állítottunk össze, Erkel zenéjétől a legnemesebb filmzenéig ívelően, reméljük, hogy mindenki talál benne kedvére valót. Töltsünk együtt egy tartalmas nyáresti estét szabadtéren! Az ünnepi hangversenyt a hála ihlette, a régen élt és kortárs magyar zeneszerzők műveivel az együttes Magyarország államalapítása előtt tiszteleg a Dóm téren.

Rózsa itthon még talán kevésbé ismert magyar származású, háromszoros Oscar-díjas amerikai zeneszerző. A közel száz filmzenéjéről ismert komponista a klasszikus zene iránt mindvégig elkötelezett maradt. Hollywood folyamatos felkérései mellett rendszeresen adott komolyzenei hangversenyeket is.
Partitúráit aprólékosan állította össze, a gondosan, magas színvonalon komponált hangok szépsége és varázsa a szakmát és és a közönséget is elkápráztatja. Magyarul Elbűvölve a címe (eredetiben Spellbound) az 1945-ben készült fekete-fehér amerikai nagyjátékfilmnek, amelyet a világhírű Alfred Hitchcock rendezett. Az alkotás több filmtörténeti jelentőségű elemmel bír: Salvador Dalí tervezte a híres álomjelenetet, de kiemelkedő Rózsa elképesztő színvonalú, Oscar-díjas filmzenéje, amelyben ő alkalmazta először az orosz teremint, az egyik legelső elektronikus hangszert. Ezek az elektronikus melódiák később más filmek dallammotívumaiban is megjelentek.

Rózsa Téma,variációk és finálé című darabja, valamint az El cid hangzik el még el. Ez utóbbi az arabok ellen sikereket elért lovagvezér, a kasztíliai El Cid történetét elmesélő 3 órás nagyjátékfilm címe is, amelynek női főszerepét Sophia Loren alakította.

Erkel Ferenc Hunyadi László című operája hamar kiemelkedik kora zeneművei közül. A kortársaknak szóló üzenetei, a zenéjében rejlő értékek, magával ragadó dallamvilága az európai operairodalomban is új irányt képviselt. Ha felhangzik legismertebb motívuma, talán mindannyian emlékszünk és dúdoljuk a zenekarral.
Kodály Zoltán személyes élményből táplálkozva szerezte szvitszerű darabját, a Marosszéki táncokat,
a hat dallamot összefűző tétel dallamait Székelyföldön gyűjtötte még az I. világháború előtt.
Dohnányi Ernő zeneszerző, zongoraművész, karmester és pedagógus, azaz sokoldalú muzsikus volt, az est folyamán Szvit nagyzenekarra című műve hangzik el.
A hangversenyen Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok egyik vezető karmestere dirigál, Bősze Ádám konferál.

Szeretettel várjuk! JEGYVÁSÁRLÁS: https://www.jegymester.hu/hun/Event/38017790/Szabadteri-koncert—Augusztus-20

Kérjük, hogy indulás előtt a www.pfz.hu oldalon mindenki tájékozódjon arról, hogy melyik helyszín ad végül otthont a koncertnek!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK: https://www.pfz.hu/hu/koncert/1428/szabadteri-unnepi-hangverseny

https://www.facebook.com/events/986397635117284