A Kárpátalja földrajzi terület és közigazgatási egység a jelenlegi Ukrajna legkisebb megyéje az ország dél-nyugati csücskében. Határos Magyarországgal, Szlovákiával, Romániával és Lengyelországgal.

2013-mal kezdődően az ukrajnai háborús viszonyok kialakulása és az egymást érő gazdasági válságok miatt ugrásszerűen megnőtt a kivándorlók, Kárpátalját végleg elhagyó magyar családok és főleg fiatal férfiak száma, így 2016-ban a kárpátaljai magyarok száma nagyjából 130 ezer fő. Az ukrán-orosz háború miatt a magyar lakosság egy része is menekülésre kényszerül, ezért ez a szám várhatóan tovább csökken.

Kárpátalja megyeszékhelye, közigazgatási központja: Ungvár. A nagyobb városok: Munkács, Beregszász, Csap, Huszt. A kárpátaljai magyarság Beregszászt tekinti központjának, továbbá mintegy 100 községnek van jelentős magyar lakossága, ezek bő felében a magyarok többséget alkotnak.

Ungvár

A kárpátaljai magyarok a régió közéletéről a lokális médiumok széles választékából tájékozódhatnak.

A Kárpáti Igaz Szó hírportál KISZó – Kárpátalja és Ukrajna – hírek, elemzések, hátterek (kiszo.net) egyben az egyetlen ukrajnai országos terjesztésű magyar nyelvű lap kiadója. A hetilap csütörtökön jelenik meg 28 oldalon, színesben. Postai és alternatív terjesztés útján Kárpátalja valamennyi magyar lakta vidékére eljut, példányszáma megközelíti a tízezret.

Az aktuális lapszám itt letölthető:

A Kárpátinfo.net Kárpátalja, Ukrajna legfrissebb hírei | Kárpátinfo.net (karpatinfo.net) Kárpátalja népszerű hírszolgáltató- és szórakoztató portálja, amely változatos tartalmat kínál a látogatók számára, átlátható formában. Híreik nem csak az adott megyéről, hanem országos és nemzetközi eseményekről szólnak, magazintartalmakkal színesítve.

A Kárpátinfo hetilapot az egyik legolvasottabb és legkeresettebb sajtóorgánumként tartják számon Kárpátalja-szerte. A hetilap szerkesztői, újságírói arra törekednek, hogy az objektivitást szem előtt tartva minél változatosabban, színesebben mutassák be a kárpátaljai valóságot, hogy rendszeresen beszámoljanak és tájékoztassanak a megye magyarlakta településein történt eseményekről, az emberek életéről. A Kárpátinfo hetilap példányszáma kb. 2800, fekete-fehér, A3-as méretű), Kárpátalja magyarok által is lakott területén kerül terjesztésre.

Az aktuális lapszám itt letölthető:

A Kárpátalja (karpataljalap.net) hírportál magyar nyelvű lapja a Kárpátalja Hetilap csütörtökönként, színesben jelenik meg.

Az aktuális lapszám itt letölthető:

Kárpátalja első -magyar nyelvű adásokat is közvetítő- társadalmi, közéleti és információs kereskedelmi a TV21 Ungvár, a csatorna műsorai itt érhetők el:

Youtube-on: TV21 Ungvár – YouTube

A Karpat.in.ua weboldal, a TV21 Ungvár, a Kárpátaljai Hetilap és a Karpatszkij Objektív közös honlapja.

A karpatalja.ma hírportál 2011. február 1-jén indult. Céljuk, hogy objektív tájékoztatást nyújtsanak a Kárpátaljára és Ukrajnára vonatkozó, s a magyarságot érintő fontosabb eseményekről. Arra törekszenek, hogy híreik által mindig naprakészen, színesen és egyéni szemléletmóddal fűszerezve tájékoztassák olvasóikat.

A Pulzus FM a 92.1 Mhz-en a beregszászi járásban fogható rádió. Kárpátalja egyetlen kétnyelvű 24 órás rádiója.

ÉLŐ ADÁS

A közösségi médiában legaktívabb magyar nyelvű közéleti csoportok az alábbiak:

TV21 Ungvár | Facebook

KÁRPÁTALJA.ma | Facebook

Kárpátalja hetilap | Facebook

Kárpátinfo portál | Facebook

A helyi médiumokról bővebb információ:

info@geotarget.hu

Keressen Bennünket bizalommal!