Magyarországon az összes vármegyeszékhelyen és a nagyobb városokban működik önkormányzati fenntartású helyi médiaközpont, amelyek hozzájárulnak a tájékozottabb, összetartóbb és demokratikusabb helyi közösségek kialakulásához.

Az elsődleges feladatuk a hiteles és objektív hírek, információk és események közvetítése a közönség felé. Ez magában foglalja a helyi, nemzeti és nemzetközi hírek, politikai fejlemények, gazdasági események, kulturális események, sporteredmények és egyéb aktuális témák közlését.

A médiaközpontoknak fontos szerepük van abban, hogy a közösség tagjait naprakészen tartsák, kifejezhessék véleményüket és gondolataikat, továbbá informálják őket az aktuális társadalmi eseményekről, programokról és rendezvényekről. A központok ezzel is hozzájárulnak a közösség összetartásához, a kulturális élet fejlődéséhez és a közösségi részvétel erősítéséhez.

Az újságok, rádiók, televíziók és online média platformok által nyújtott tartalmak segítenek a helyi közösségeknek abban, hogy megértsék és megvitassák a társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális kérdéseket, ami elősegíti a társadalom fejlődését és a demokratikus értékek erősítését.

A helyi újságok és sajtóorgánumok lehetnek nyomtatott vagy digitális formátumban elérhető helyi lapok, amelyek híreket, eseményeket és információkat közölnek a helyi közösségekről. Ezek az újságok rendelkeznek saját, helyi újságírókkal és szerkesztőkkel, akik helyi híreket készítenek.

A helyi rádió- és televízióállomások helyi híreket, interjúkat, műsorokat és eseményeket közvetítenek. Az állomások általában helyi műsorkészítő stábokkal rendelkeznek, akik felelősek a helyi tartalom előállításáért.

Az online média egyre nagyobb szerepet játszik a helyi hírek terjesztésében. Helyi hírportálok, blogok és közösségi média platformok lehetővé teszik a helyi közösségek számára, hogy híreket és véleményeket osszanak meg, eseményekről tájékoztassanak.

A helyi közterületi reklámhordozók elsősorban nagy forgalmú helyszíneken kihelyezett önkormányzati tulajdonú plakátok, tűzfalak és helyi közlekedési eszközökön elhelyezett reklámfelületek.

A médiaközpontok finanszírozása általában önkormányzati költségvetésből, a hirdetésekből, előfizetésekből, támogatásokból és más bevételi forrásokból származik.

A reklámozók számára a helyi médiaközpontok megvalósítják a 360 fokos médiamixet vagy integrált kommunikációt, amikor ugyanazt az üzenetet juttatjuk célba, más-más médiacsatornán.