Az önkormányzati újságok olyan periodikus kiadványok, amelyeket az önkormányzatok adnak ki.

A kiadványok információkat tartalmaznak az adott település életéről, az önkormányzati döntésekről, projektekről, eseményekről, kulturális és sportprogramokról, valamint az önkormányzati szolgáltatásokról. Ezek az újságok általában ingyenesen elérhetők a lakosság számára, és jellemzően a település összes háztartásába eljuttatják.

Az Ipsos a Geotarget Kft. megbízásából 2021. decembertől, országos online kutatással (Computer Assisted Web Interviewing) méri fel a helyi média lakossági percepcióját. A piacvizsgálat célcsoportját a 18–65 éves fogyasztók képezik. A havonta összesen 1000 fős minta reprezentálja a hazai lakosságot a legfőbb demográfiai ismérvek (így életkor, nem, lakóhely szerinti régió, településtípus stb.) szerint.

Főbb megállapítások a vizsgált időszakban

2021.december – 2023.július
  • a lakosok 43%-a tájékozódik önkormányzati újságból, ami havi 3,6 millió főt jelent az ország felnőtt lakosságára vetítve
  • a nők átlag 45%-a, a férfiak 41%-a tájékozódik önkormányzati újságból
  • a 40-49. év közöttiek és a 60 év felettiek körében legolvasottabb az önkormányzati újság
  • a főiskolai és egyetemi végzettségűek fogyasztják legnagyobb arányban az önkormányzati újságot
  • a városokban a 18-65. éves lakosság több, mint 50%-a tájékozódik önkormányzati újságból
  • ESOMAR státusz alapján az “A” státuszúak, vagyis a magas vagyoni javakkal rendelkező, képzett top menedzserek, középvezetők, átlagnál magasabb iskolai végzettségűek körében a leginkább népszerű az önkormányzati újság.

A vármegyeszékhelyi és a fővárosi, kerületi részletes adatok a Kutatások menüpontban érhetők el.