20-as éveinkben, zabolátlanul gondoljuk, akár puszta létezésünkkel képesek vagyunk leparancsolni a vonatot a sínekről. A felsőfokú oktatási intézményből kilépve magabiztos elméleti tudásunkkal próbáljuk meghódítani a nagyvilágot, azonban tapasztalat hiányában első éveinkben, mint a járni tanuló gyermek, az esünk -kelünk szimbiózisában csipegetjük a gyakorlati tudást.

A 90-es években elinduló piacgazdaság időszakában szocializálódott fiatal, analóg médiamunkások és a 2000-es években megjelenő digitális szakemberek gondolkodása jelentősen eltér egymástól, az online térnyerése háttérbe szorította először a nyomtatott sajtó piacát, majd fokozatosan megelőzte a többi médiakategóriát, végül a TV-t és ezzel a legnagyobb lett a részesedése a reklámtortából.

30-as éveinkben elméleti és gyakorlati tudásunkat ötvözve érhetjük el a legnagyobb sikereket. A makrogazdasági változásokhoz alkalmazkodó technológiai és a mikrokörnyezethez kapcsolódó szakmai tudásunk ilyenkor ér zenitére. Magyarországon jellemzően a 2000-es években indult gőzerővel fejlődésnek a médiapiac, ekkor beszélhetünk a legszélesebb kínálatról, szinte minden médiakategóriában több szereplő versenyzett a médiafogyasztókért, ezt az időszakot nevezhetjük a médiapiac aranykorának, amikor az ATL médiatípusok többé-kevésbé egyensúlyban működtek. A szerkesztőségekben és a sales house-ok portáján a szofisztikált és az emocionális szempontú tervezés és kivételezés egyaránt megfelelt a médiafogyasztóknak. Ebben az időszakban békésen megfért az analóg és a digitális gondolkodású vezető prototípusa, akik jellemzően a 30-as évüket taposták.

A 2008-as válság minden hagyományos modellt felborított, kevesebb pénz áramlott a médiapiacra, az analógok részben elvéreztek, a digitális iparág megerősödött. A hirdetők számára egyre fontosabb lett a fogyasztók szofisztikált elérése, az algoritmusok átvették a hatalmat. Ezt a folyamatot erősítette meg a 2020-as COVID-év.

A 2010-es években beáramló médiapiaci szakemberek figyelmének origójában a digitalizáció állt, – a TV-t leszámítva -, a többi platform szinte másodlagossá vált. A 40-es, 50-es éveiket taposó generációból a 2010-es évek végére kevesen élték túl az online iparágra fókuszáló időszakot, ők jellemzően megtanulták a digitális tudást, ami nem jött eredendően zsigerből. Ez a tudás olyan, mintha egy új nyelvet 30 évesen kezdenénk megtanulni, lassabban válik rutinná, ám később sokkal erősebb alapokon áll majd.

Analóg tapasztalat, friss, egyre erősödő digitális tudás, szakmai alázat: ez az előnye a 40 feletti aktív szakembereknek.

Keressen Bennünket bizalommal!