Hazánkban megközelítőleg 300 helyi TV csatorna működik, műsoraik jellemzően helyi kábelszolgáltatókon keresztül jutnak el a nézőkhöz.

Az iparág az elmúlt években jelentős fejlődésen ment keresztül, a hagyományos csatornák mellett az online platformok terjedésével a nézők száma megtöbbszöröződött.

A 2020-as évekre a helyi TV nem csupán analóg kábelcsatorna, hanem az adott régió legjelentősebb tartalomgyártója. Lokális, audiovizuális hír- és élménygyár, ahol a helyiek számára elérhetővé, láthatóvá válnak a régió meghatározó eseményei, megszólalnak az ott élő lakosok és a település vezetői. A helyi TV lokális, véleményformáló kommunikációs csatorna, ahol az elmúlt években jelentős műszaki fejlesztésekkel és fiatal szakemberek képzésével, felzárkóztak a legmodernebb digitális technológiával rendelkező országos csatornákhoz.

A műszaki innováción túl a magyarországi csatornák tulajdonosai a 2010-es években elkezdték felépíteni az online platformjaikat, saját weboldalt fejlesztettek és megjelentek a közösségi médiában. A műsorok, riportok többsége elérhető a Youtube-on, a Facebookon és az Instagramon és ezzel új, fiatal célközönséget is elérnek a régióban és a régió iránt érdeklődők körében.

A hagyományos, helyi TV hirdetői vonzerőjét korábban a vizuális megjelenés, valamint a médiakategória image határozta meg. A nézettségi adatok hiánya, valamint a közösségi média nyújtotta olcsó hirdetési felületek hatására a klasszikus hirdetők lemorzsolódtak.

2021-ben a célzott, hatékony hirdetés, a csatornák tipikus műsor-struktúrájában és a digitális platformok nyújtotta reklámmegjelenési lehetőségek szinergiájában rejlik.

A helyi TV-k műsora jellemzően a helyi Híradóra épül, naponta akár 10-12 alkalommal sugárzásra kerülnek a helyi eseményekről, hírekről készült összeállítások. A többi idősávban tematikus magazin műsorok láthatók. Az adás legértékesebb, legnézettebb tartalma tehát a friss hír, amely a mérhető, digitális platformokon is terjesztésre kerül.

A fentiek alapján a javasolt, hatékony hirdetés a helyi TV-ben:

  1. híradó környékére helyezzük el hirdetésünket
  2. a hírtartalomhoz hasonló PR riportot vagy támogatói megjelenést alkalmazzunk (Időjárás-jelentés)
  3. termékelhelyezést használjunk, ha releváns a termékünk/szolgáltatásunk a helyi TV magazinhoz
  4. a hagyományos TV csatorna mellett használjuk ki a csatorna digitális felületeit – pre-roll: hirdetési klip, amely a videót megelőzően játszódik le – videóba beágyazott hirdetés – termékelhelyezés a műsorban

A helyi TV csatorna, a folyamatos innovációnak, a szakértelemnek és a digitális fejlesztéseknek köszönhetően a magyar médiapiac meghatározó szereplője, minőségi tartalomgyártó, a hirdető cégek számára pedig hatékony reklámfelülettel rendelkező eszköz a helyben élők megszólítására.

Csatorna: Győrplusz TV

Ügyfél: Euronics

Ügynökség: Initiative Media

Sales house: GeoTarget

PR riport a Híradó környezetében és a csatorna weboldalán