A 2008-ban kirobbant gazdasági világválság a hazai médiapiacot is részben újra strukturálta.

A klasszikus ATL médiumok közül a nyomtatott sajtópiacon, a költségracionalizálás eredményeként több vállalkozás megszűnt vagy az online teret választotta tartalomszolgáltatói platformnak.

A válság az országos és a lokális kiadókat egyaránt érintette, a kisebb településeken, a helyi önkormányzatok közül többen megszüntették a nyomtatott újságot és elkezdték saját weboldalaik digitális fejlesztését.

A magántulajdonú helyi weboldalak száma, a technológia fejlődésével, a közösségi média megjelenésével, a gyors információáramlással és a 2010-es évek gazdasági konjunktúrájának köszönhetően dinamikusan növekedett, a weboldal – social media szinergia költséghatékonyan biztosította a gyors, pontos tartalomszolgáltatást. Magyarországon napjainkban közel 400 olyan lokális hírportál működik, amely a helyben élőket tájékoztatja a településen történtekről, eseményekről.

A weboldalak látogatottságáról és oldalletöltéséről a helyi kiadók jellemzően nem publikálnak adatot, de vannak olyan független szolgáltatók, amelyek webanalitikai szolgáltatásokat nyújtanak, információkat kínálnak a webhelyek forgalmáról, az oldalmegtekintésekről.

A Geotarget Kft. és a SimilarWeb (vállalkozások számára webanalitikai szolgáltatásokat nyújtó cég) segítségével bepillantást nyerhetünk egy olyan megyeszékhely közönségéről, ahol széles a választék és a piacvezető online tartalomszolgáltató havi közel 1 millió látogatója az országos online tartalomszolgáltatókkal is felveszi a versenyt.

Baranya megyei és pécsi hírportálok

A megyében és a megyeszékhelyen közel 10 helyi weboldal között válogathatnak az érdeklődők, ezek közül mutatjuk be a TOP 7 tartalomszolgáltatót.

www.bahir.hu – Baranya megye közéleti és szórakoztató hírportálja, kiadója a Zöld Baranya Egyesület.

www.bama.hu – Baranya megye közéleti és szórakoztató hírportálja, kidója a Mediaworks.

www.pecsaktual.hu – Pécs közéleti és szórakoztató hírportálja, kiadója a P1 Media Group Kft.

www.pecsma.hu – Pécs önkormányzat közéleti és szórakoztató hírportálja.

www.pecsistop.hu – Pécs közéleti és szórakoztató hírportálja, kiadója az MSH Média Kft.

www.szabadpecs.hu – Pécs közéleti és szórakoztató hírportálja, kiadja a Freedom Media PR és Kommunikációs Nonprofit Kft.

www.pecsiujsag.hu – Pécs közéleti és szórakoztató hírportálja, kiadja az Equator Média Kommunikációs Kft.

A SimilarWeb 2021. márciusi mérési adatai alapján, a portálok között az alábbi a sorrend.

Forrás: SimilarWeb, Total Visits, Mar. 2021.

A digitálisan érett, online tartalomfogyasztó helyi lakosság körében a lokális weboldalak népszerűsége megkérdőjelezhetetlen. Ha figyelembe vesszük, hogy országos szinten a 15-69 évesek között internetezők aránya a megyék közül Baranyában a legmagasabb (90%, Forrás: NOK, 2019.Q4), kijelenthető, hogy a helyi weboldalakat kiegészítve egy-egy offline médiummal (helyi rádió, újság, TV), a Pécsen élők szinte 100%-ban elérhetők.