A Pandémia utazással kapcsolatos korlátozásainak hatására, várhatóan idén is a magyar tenger lesz a hazai turizmus legnépszerűbb desztinációja.

A balatoni utazási kedv nagyon magas, a TÁRKI és az Everguest turisztikai tanácsadó cég 2021. áprilisi reprezentatív kutatása alapján a hazai utazni vágyók 67,1% kifejezetten szeretne a Balatonra menni 2021-ben.

A balatoni régió hirdetői szempontból kifejezetten nehéz terep, számtalan, különböző méretű település, a helyi lakosság, illetve a nyaralók száma, a szállodák, magánszállások mennyisége és minősége, valamint a település turisztikai vonzereje, egyaránt befolyásoló tényező a kommunikációs stratégiában.

Cikkünkben, a helyi médiumok közül a lokális weboldalak és az offline, kizárólag a régióban működő tartalom- és reklámszolgáltatók közül válogattunk.

Újságok

Helyi lakosok, nyaralótulajdonosok részére

A balatoni települések többsége havonta terjeszti az ingyenes önkormányzati lapot, amelyben a lokális tartalom mellett kereskedelmi cégek hirdetését is befogadják. Olvasóik elsősorban a helyben élők, nyaralók, akiket érdekelnek a helyieknek szóló közéleti hírek, események, rendezvények.

Az újságok többsége digitálisan is elérhető, néhány ezek közül:

Balatonfüredi Napló: Füred TV (furedtv.hu)

Siófoki Hírek: siofoki-hirek,-2021-januar_9bc_.pdf

Fonyódi Hírmondó: Fonyódi Hírmondó (fonyod.hu)

A régióban számtalan ingyenes reklámújságot terjesztenek, ezek többsége a régióban működő vállalkozások hirdetéseit tartalmazza.

Az újságok többsége digitálisan is elérhető, ezek közül néhány:

Dél-nyugat Balaton: MozaikPress Dél-nyugat Balaton –

Észak-Balaton: • Balatoni Tükör © • Az Északi part hirdetési partnere (balatonitukor.com)

Belföldi turisták részére szerkesztett kiadványok

A Pandémia miatti bizonytalanság a balatoni programok mennyiségét és időpontját is befolyásolja, a programnaptárak kiadása késik, a TDM szervezetek szerkesztik, a kiadványban lehetőség van regionálisan kereskedelmi hirdetések elhelyezésére. A programnaptárak szálláshelyeken, strandon, éttermekben, idegenforgalmi irodákban érhetők el.

Érdeklődni itt lehet: www.hirbalaton.hu/kapcsolat/

Weboldalak

A balatoni weboldalak jellemzően nem hagyományos hírszolgáltatók, a téréget népszerűsítő, programajánló felületek, ahol elsősorban saját programajánlóval lehet/érdemes megjelenni.

Az alábbi weboldalak foglalkoznak a Balatonnal és térségével:

www.balaton.hu; www.balatonkornyeke.hu; www.balatontipp.hu; www.csodalatosbalaton.hu; www.hellobalaton.hu; www.hellobalaton.hu; www.ilovebalaton.hu; www.likebalaton.hu; www.nyitottbalaton.hu; www.welovebalaton.hu; www.west-balaton.hu

Statisztikát (olvasottsági adatot) az alábbi oldalakra találtunk:

www.balaton.hu; www.balatonkornyeke.hu; www.likebalaton.hu; www.welovebalaton.hu

Forrás: https://e-public.gemius.com/hu/search/balaton

Kertmozik

A balatoni kertmozik többsége 2021. június 25-én pénteken tűzi műsorára az első mozifilmet, a filmek előtt reklámspot megjelenési lehetőséget biztosítanak a hirdető cégek számára. A kertmozik közönsége vegyes; a helyi lakosok, a nyaralótulajdonosok és a turisztikai célból idelátogatók.

A mozik filmkínálatáról weboldalakon és FB-on tájékozódhatunk:

Panoráma kertmozi: https://vonyarcvashegy.hu/programok/panorama-kertmozi

Zamárdi kertmozi: https://www.facebook.com/Zam%C3%A1rdi-Kertmozi-239267316175987/

Közterületi reklámfelületek

Bringa tárolók

52 településen 400 felületen.

A bringa tárolók olyan utcabútorok, mely a kerékpártárolóval kombinált médiafelület révén egy kreatív megoldás a közterületi hirdetési eszközök piacán.

A kerékpáros turizmus a 2019-es év óta folyamatosan ível felfelé, azóta ötszöröződött a forgalom így kiemelten magas létszámú réteget szólíthatunk meg, akik szabad idejüket egyénileg sportolási célból vagy nagycsaládosan akár külön programként a régióban töltik. Olyan válogatott és magas kontaktusú területeket fed le, ahova az óriásplakát és a city light már nem ér el.

Felületeik megtalálhatók: Strandok parkolóban – Strandok bejáratainál – Strandok belterülete – Bringa utak mellett – Élelmiszer áruházak bejáratánál – Tourinform irodáknál – Forgalmas köztereken – Gasztronómiai pontokon – Rendezvényterületeken és parkokban. A tárolók akár egyedi kiegészítő funkcióval is kiegészíthetőek. (Szórólap tartók, egyedi POS elhelyezés, stb).

Méret: B0 / fekvő 140 cm x 100 cm (Szórólaptartó elhelyezési opció a tárolón)

Strandparaván

27 településen 600 felületen.

A Balaton körüli 27 legforgalmasabb komp-, hajó- és vitorláskikötőben és strandon található a több, mint 600 db strandparaván. Méretük megegyezik a citylight tábla méretével, ami 118,5×175 cm (ebből látható 117×171 cm). A strandparavánra könnyen visszaszedhető vinyl matrica helyezhető ki.

Légireklám

A levegőben szálló transzparens különlegességével kelti fel az emberek figyelmét, ösztönzi őket arra, hogy a szokatlan hang hallatán megkeressék szemükkel a repülőgépet, ezáltal a reklám üzenete is eljut hozzájuk.

Médiakutatással foglalkozó cégek felmérései igazolják, hogy az egyik legeredményesebb közterületi megjelenés a légi reklám. Figyelemfelkeltő ereje meggyőző, és abban az időszakban is eléri a fogyasztókat, amikor pihennek, és tradicionális reklámhordozók útján nehezen elérhetőek. A légi óriásplakát – ellentétben a többi reklámhordozóval – olyan megjelenési lehetőség, ami akkor éri el a fogyasztókat, amikor azok legkevésbé sem számítanak rá. Mivel egyszerre nagyon nagy számú közönséghez jut el ilyen módon az információ, fajlagos költsége rendkívül kedvező.

Szolgáltatók:

http://www.heliforce.hu; http://www.bognair.hu; http://www.skyhawk.hu

A balatoni települések többsége számtalan további reklámmegjelenési lehetőséget kínál, például frekventált helyszínen molinót, egyedi reklámtáblák kihelyezését vagy szórólapozási lehetőséget.

Ahogy maga a Balaton és a nyár, a helyi médiapiac is színes, mozgalmas, ahol a multinacionális cégek és a kis- és középvállalatok, egyaránt megtalálják a célzott, költséghatékony hirdetési formát.

A balatoni médiumokról további információ weboldalunkon vagy keressen Bennünket elérhetőségeinken: info@geotarget.hu