Az internet térhódításával egyre többen fordulnak lokálisan is a helyi online hírforrásokhoz, hirdetésekhez és a közösségi médiához. A nyomtatott újságok előállítása jelentős energiaforrást és természetesen papírt igényel, ennek ellenére a helyieknek szóló, postaládás terjesztésű, ingyenes kiadványok töretlenül népszerűek Magyarországon.

Ahogy világszerte, a hazai médiapiac is fokozatosan digitális fókuszúvá vált, és a hagyományos médiumok mellett egyre fontosabb szerepet kapnak az online platformok és digitális tartalmak. Azonban fontos megjegyezni, hogy a klasszikus médiumok, például a televízió és a nyomtatott sajtó továbbra is meghatározóak a tájékoztatásban, és sok média vállalat kombinálja a digitális és hagyományos megoldásokat az olvasók és nézők elérése érdekében.

A helyi médiumok reklámfelületeinek értékesítésére szakosodott Geotarget Kft. megbízásából az Ipsos 2021. decembertől, országos online kutatással (Computer Assisted Web Interviewing) méri fel a helyi média lakossági percepcióját. A piacvizsgálat célcsoportját a 18–65 éves fogyasztók képezik. A havonta összesen 1000 fős minta reprezentálja a hazai lakosságot a legfőbb demográfiai ismérvek (így életkor, nem, lakóhely szerinti régió, településtípus stb.) szerint.

A 2023. szeptember első hetében végzett kutatásban, elsőként Magyarországon az Ipsos felmérte, hogy az önkormányzati újságok mellett, a helyben élők körében mennyire népszerűek a lokális reklámújságok (nyomtatott és online).

A főbb megállapítások a vizsgált időszakban

Az önkormányzati- és reklámújságok általában helyi vagy területi terjesztésűek, így lehetőséget nyújtanak a hirdetőknek arra, hogy közvetlenül elérjék a helyi lakosságot vagy a specifikus célközönséget, ami kiemelten hasznos a helyi vállalkozások számára. Az újságok nem csak hirdetéseket, hanem információkat is tartalmazhatnak a helyi eseményekről, kulturális programokról vagy érdekes helyi hírekről.

Sok médiafogyasztó számára a hagyományos újságolvasás még mindig élvezetes élmény, ezért az önkormányzati és a reklámújságok ilyen szempontból hatékonyak lehetnek. Ráadásul a postaládás terjesztés és az ingyenesség miatt az újságok könnyen elérhetők, és az emberek otthonukban, kényelmesen átolvashatják őket, továbbá nem igényelnek internetkapcsolatot vagy elektronikus eszközöket.

További információ: info@geotarget.hu